Psikolog Adi Jaffe’ye göre, stres doğru yönetildiğinde insanı güçlendirebilir ve başarıya taşıyabilir. İşte stresin yük değil, bir avantaja dönüşmesini sağlayacak yedi etkili yöntem…
Günlük yaşamda pek çok insan stresle mücadele ederken, bunun sadece ruhsal değil fiziksel sağlığa da zarar verebileceği biliniyor. Ancak Psikolog Adi Jaffe, bu yaygın algının aksine stresin doğru kullanıldığında başarıya giden bir araç olabileceğini söylüyor.
Psychology Today’e konuşan Jaffe, stresin aslında vücudun biyolojik alarm sistemi olduğunu belirterek, “Kriz anlarında kişi kendisine ‘Stres bana ne anlatmaya çalışıyor?’ ve ‘Bunun üstesinden nasıl gelebilirim?’ sorularını sormalıdır” dedi. Jaffe’ye göre stresi bir lanetten armağana dönüştürmenin 7 yolu var.
STRESİ TEHDİT OLARAK GÖRMEYİN
Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma, stresin tehdit değil destek olarak algılandığında kişinin kaygılarının azaldığını ve performansının arttığını ortaya koydu. Bu yaklaşım, stresin motivasyonel bir güç olabileceğini gösteriyor.
“ACİL DURUM FRENİ” TEKNİĞİNİ KULLANIN
Stresli anlarda sinir sistemi savaş ya da kaç tepkisi verir. Bu tepkiyi yönetmek için burundan derin bir nefes alıp yavaşça vermek yeterli olabilir. Dr. Andrew Huberman’ın araştırmalarına göre, bu nefes tekniği parasempatik sistemi devreye sokarak stresi hızla azaltıyor.
GOLDİLOCK KURALI İLE DENGEYİ YAKALAYIN
Yerkes ve Dodson tarafından yapılan çalışma, insanların orta düzeyde stres yaşadıklarında en iyi performansı gösterdiklerini ortaya koydu. Ne fazla ne de yetersiz stres, ideal dengeyi bulmak başarıyı beraberinde getiriyor.
5 SANİYE YÖNTEMİYLE HAREKETE GEÇİN
Mel Robbins’in geliştirdiği 5 Saniye Kuralı, stresin yol açtığı hareketsizliği aşmaya yardımcı oluyor. 5’ten geriye sayıp sürenin bitiminde harekete geçmek, düşünceyi eyleme dönüştürerek kaygıyı ortadan kaldırıyor.
STRESİN SİZİ BÜYÜTMESİNE İZİN VERİN
‘Anti-kırılganlık’ kavramının sahibi Nassim Taleb, stresin insanı daha güçlü hale getirebileceğini savunuyor. Stresli anlarda “Bu durum beni nasıl daha güçlü kılabilir?” ve “Hangi becerimi geliştirebilirim?” gibi soruların cevabını aramak fayda sağlayabilir.
STRESİN GEÇİCİ OLDUĞUNU UNUTMAYIN
Stresli anlarda, yaşanılan problemlerin kalıcı olduğuna inanmak yaygındır. Oysa beş yıl önce sizi strese sokan şeylerin hangisi şu an hâlâ önemli? Bu farkındalık, stresin üzerinizdeki gücünü azaltabilir.
RUTİN OLUŞTURUN VE ÖĞRENMEYE ODAKLANIN
Derin bir nefes alıp geçmiş başarıları zihinde canlandırmak, stresle başa çıkmada etkili olabilir. 5 Saniye Kuralı ile eyleme geçtikten sonra, yaşanılan deneyimi değerlendirip “Bu stres bana ne öğretti?” sorusunu sormak gelişimi destekler.
STRES, DOĞRU KULLANILDIĞINDA GÜÇ KAYNAĞIDIR
Unutulmamalıdır ki stres, doğru yaklaşımla gelişim ve dönüşüm aracı olabilir. Krizleri nasıl yöneteceğinizi öğrendiğinizde, stres size zarar değil katkı sağlayabilir.